JS

Förändring är det samma som utveckling

  • 2017-03-09
  • Johanna Salama


Förändring innebär utveckling, vilket är en del av livets resa.

Jag skulle säga att den största drivkraften är utveckling.
Det är evolutionen som tagit oss hit.
Jorden och allt levande finns här idag på grund av utveckling.
All teknologi som finns här idag är på grund av människans behov av att ta utvecklingen vidare.
Människan driver sin verksamhet med utveckling i varje görande.
Ett företag måste utvecklas för annars går det under.
Ett litet barn drivs av utveckling. Hen ligger, rullar, kryper, går och springer.

När en blir fler kan det lätt bli stagnation istället för utveckling.

Så vad händer när två personer väljer att gå in i en relation och bilda familj?
Ofta stannar personernas utveckling och det blir istället en stagnation. Det är som att vi nu nått målen med karriär, boende, partner och barn. Så nu nöjer vi oss. Vi tittar på tv och tar ett glas vin på fredagskvällen. Och så rullar dagarna på och blir till månader och år. Det skapas en stagnation som jag inte finner på många andra fler områden än i just parrelationer. Detta blir framförallt tydligt när det sker en separation och parterna börjar gå på kurser, hittar nya intressen, reser, köper motorcykel etcetera. De blir nyfikna på sig själv och livet igen.

Min starkaste drivkraft är utveckling.

Jag har aldrig slutat att vilja utvecklas. Under mitt äktenskap fortsatte jag att utforska mig själv och mina vägar. För mig är det viktigt att leva sant hela tiden och i det utvecklas. Den drivkraften i mig har varit starkare än någon annan. Både att utvecklas själv, men också att hjälpa andra människor och organisationer att utvecklas.

Just denna drivkraft och starka behov av att vara sann mot mig själv tog mig till platsen där det blev skilsmässa. Jag hade aldrig förväntat mig det. Skilsmässa låg inte inom min livsradar, då jag var nöjd och älskade min familj och min partner.

Rädslan av att utforska sig själv.

Många jag talar med säger att de inte vågar blicka inåt. De läser gärna andliga böcker för det  kittlar lite och är spännande. Det ger dem en viss meningsfullhet i att tro på någon högre makt. Att allt har en meningen, som sedan kan placeras in i livets frågetecken när det passar. De läser också personlig utvecklingsböcker för att förstå sig själva och andra bättre. Men, när det kommer till att jobba med sig själva på riktigt, så har de svårt att släppa taget om det de håller hårt om. De vågar inte gå in i sig själv, möta mörkret för att nå sin kraft. Där sätter de stopp. För de vet att det kommer innebära förändringar och det är de inte beredda på. Citatet ”alla vill ha förändring utan att behöva förändras” stämmer in på många som jag möter.

Det du finner i resan inåt finns där redan.

Flera har sagt till mig ” jag vet inte vad jag finner om jag blickar inåt.” Jag säger att de inte finner något som inte redan finns i och styr dem i omedvetna mönster och beteende. Det är bara att nu kan det få komma upp i ljuset och släppa taget om dem. Men ändå vågar de inte. De säger det rakt ut, ”men jag är rädd för konsekvenserna. Jag är rädd för att det blir skilsmässa och att jag förlorar människor i mitt liv.”

Det krävs mod och livsredskap för att anta stora förändringar i livet.

Jag har haft svårt att respektera andras ovilja till förändring. Att de hellre lever med en dimridå mellan sitt inre och yttre. Att de hellre lever i en förljugen sanning. Själv lever jag hellre med en smärtsam sanning än en skön lögn. Men, idag, efter att jag gått igenom en skilsmässa och den smärta den bidragit med, för mig själv, barnen och exmannen, så har jag större respekt för deras ovilja att möta sig själv. För det krävs mycket mod och bra livsredskap att kunna hantera det som sker.

Jag hade ett samtal med min pappa då han sa att allt inte handlar om utveckling i en relation. En relation handlar om trygghet, kärlek och respekt. Jag håller med honom om att det är viktiga bitar i en relation och ibland ifrågasätter jag själv vad som är viktigast.

Men, min själ har bara ett svar och det är utveckling och därmed förändring. För förändring innebär utveckling och det är en del av den naturliga processen på livets resa.

Med värme

Johanna Salama